top of page

מהו גלוטן ותזונה נטולת גלוטן

צליאק וטיפול נטורופתי

לפני הכל בואו נבין מהו גלוטן!

גלוטן הוא רכיב תזונתי "חלבון" והוא נמצא בדגנים :חיטה, שעורה ושיפון.


אנשים נמנעים מאכילת גלוטן ממספר סיבות:
  1. צליאק

  2. אי סבילות לגלוטן

  3. תגובה אלרגית לגלוטן

לפני הכול, היום נבין מה ההבדל בניהם!

צליאק הינה דלקת במעיים (במעי הדק) אצל אנשים הרגישים לכך גנטית, הפגיעה מתרחשת ברירית המעי מה שגורם לאיבוד כושר הספיגה ומביא לסיבוכים כמו: תת תזונה, אנמיה, ירידה בצפיפות עצם, רגישות לסוכר החלב (לקטוז), סרטן ובעיות שונות במערכת העצבית.


צליאק הינה מחלה דלקתית המערבת את מערכת החיסון ומערכת העיכול.


אי סבילות לגלוטן (לא צליאק) מתבטאת בסימפטומים כגון: כאבי בטן, בחילה, ואף שלשול לאחר אכילה של גלוטן אבל הבדיקות לא מוכיחות כי קיים אצלם צליאק.


תגובה אלרגית. נגרמת עקב תגובה שלילית של מערכת החיסון של הגוף שיתבטא בפריחה על הגוף, אודם, נפיחות ועוד.


ree

כפי שאמרנו גלוטן הינו חלבון שנמצא בחיטה, שעורה, שיפון
איזה מזונות מכילים גלוטן?

מזונות המכילים חיטה - בורגול, סולת, סובין חיטה, קוסקוס, כוסמין, עשב חיטה, גרעיני חיטה, חיטת דורום, עמילן חיטה, לחם, פיתות, עוגיות, דגני בוקר, קרקרים, קרוטונים, שקדי מרק.

מזונות המכילים שעורה - גריסי פנינה, לתת (שמצוי בבירה שחורה ובדגני בוקר).

מזונות המכילים שיפון - לחם, מצות, קרקרים.

ומה עם שיבולת שועל? לגבי שיבות שועל הדעות חלוקות. בגלל ששיבולת שועל גדלה/ נטחנת לרוב בסמוך לשאר הדגנים יש חשש שמכילה גלוטן. כמו כן, שיבולת שועל מכילה חלבון דמוי גליאדין (אוונין). מרבית המחקרים מצביעים על כך שצריכת מינונים נמוכים (עד 100 גרם ביום) לא צפויה לגרום לתסמינים קליניים ולכן יעילה ובטוחה לחולי צליאק.


1. מזונות סמויים לגלוטן

מזונות שעלולים להזדהם בגלוטן בפס יצור/ מטבח/ כילים או גידול

תבלינים - כדי לרכוש את אלה שהחברה מתחייבת שהם נטולי גלוטן

פיצוחים ופירות יבשים עלולים להכיל קמח כחלק מתהליך הקלייה למשל. לכן גם כאן כדאי לרכוש מחברות המתחייבות שהמוצר שלהם ללא גלוטן.

בשרים קפואים ומעובדים - עלולים להכיל גלוטן עקב אותו מוסיפים כחלק מתהליך השימור של מזון.

אלכוהול - יין טהור למשל, לא מכיל גלוטן. אך ישנם לא מעט משכהות אלכוהול שמבוססים על בסיס שעורה.

חומץ - בשימוש בחומץ כדאי לוודא שהייצרן מאשר שהמצר ללא גלוטן.


למרות האיסורים התזונה עדיין יכלה להישאר עשירה ומגוונת עם מעט הכוונה, מתכונים מוצלחים ופתיחות במחשבה! ולא ללכת רק על פחמימות נטולות גלוטן כגון אורז, תפוח אדמה, עמילאן תפוח אדמה, תירס וקמח תירס.


2. איזה מזונות כן מותר לאכול?

דגנים נטולי גלוטן: אורז, תירס, כוסמת, קינואה, טף, אמרנט, דוחן. על מנת לשלול את זה שהדגנים הללו הזדהמו בשדות או בהליך הטחינה. כדאי לשטוף אותם ביסודיות.

קטניות - עדשים כל הצבעים, מש, גרגירי חומוס, שעועית אדומה/ לבנה, אפונה, סויה.

פירות וירקות לא חסר 😊

קמחים איכותיים ועשירים בסיבים תזונתיים כגון: קמח חומוס, קמח קוקוס, קמח עדשים, קמח סויה, טף.


ברפואה הקונבציאונלית צליאק אינה ניתנת לריפוי אך תסמיניה ניתנים למניעה על ידי הימנעות ממוצרי מזון המכילים גלוטן.


טיפול נטורופתי בצליאק מתבסס על הקלה על סיפמטומים בשילוב של מספר כלים בנוסף לתפריט מותאם ועשיר:

1. תפריט נטול גלוטן מאוזן ועשיר ברכיבים. האיסורים הרבים עלולים להביא לתסכול, ותזונה דלה וחסרה. המטרה שלי בטיפול להראות למטופל את האפשרויות המגוונות העומדות בפניו. לחסוף בפניו מתכונים רבים ולהדריך אותו לאמץ תפריט עשיר ומגוון שמתאים לו באופן אינדיווידואלי.

2. בטיפול אמליץ על תוספי תזונה או צמחים שמשפרים את רירית המעי, מחזקים מערכת העיכול, משפרים ספיגה, מפחיתים גזים ו/או כאב.

מחקרים קליניים רבים המראים את חשיבות התזונה ואפשרויות הטיפול בעזרת תוספי תזונה.

3. רפלקסולוגיה ושמנים אתריים שילוב של שניהם מאפשר שיפור בתפקוד של מערכת העיכול, הקלה בגזים ועיוותים, ושיפור ספיגת רכיבי מזון.

4. פרחי באך - אשר יכולים לתת תמיכה רגשית בהתמודדות עם כאב פיזי ותחושות אשר מלוות עם המצב הנתון.

 
 
 

תגובות


טיפים וכתבות

bottom of page